Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Οδηγός διαχείρισης κρίσεων


"Τι να κάνετε αν είστε κυβέρνηση και καίγεται ο κόσμος

1. Πετάξτε τη γραβάτα. Στην ενημέρωση από τους επιτελείς, υποχρεωτικά πουκάμισο και ελαφρύ εκδρομικό μπουφανάκι για τον πρωθυπουργό και σκέτο πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (σε στυλ “ανασκουμπωμένος”). Απαραίτητα προβληματισμένο και βλοσυρό ύφος όταν κάνετε δηλώσεις.

2. Αποφύγετε κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Τέτοιες στιγμές ο κόσμος δεν έχει κέφια και πιθανόν να μην είναι τόσο αδιάφορος όσο θα θέλατε στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων. Καλό θα ήταν επίσης να μην θυμηθεί ότι προ ενός μήνα πιαστήκατε στα πράσα να προωθείτε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Ούτε ότι αυτά που καίγονται, τα παζαρεύετε με επιχειρηματίες για γκολφ.

3. Διαδώστε ανωνύμως ότι τις φωτιές τις βάζει η αντιπολίτευση. Σας μετατρέπει αυτομάτως σε θύμα της κατάστασης και προσελκύει συμπάθεια για σας. Το πρόβλημα είναι ότι το πιστεύουν μόνο αυτοί που θέλουν να το πιστέψουν.

4. Δώστε εντολή να διερευνήσει το ζήτημα η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Αν κάποιοι δεν είναι τόσο μαλάκες να πιστέψουν ότι τις φωτιές τις βάζει η αντιπολίτευση, μπορεί να είναι αρκετά μαλάκες να πιστέψουν ότι τις βάζουν γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές - σαν αυτούς που συνελήφθησαν τις προάλλες στην Πάρνηθα. Ή πράκτορες εχθρικών δυνάμεων. Ή εχθροί της ορθοδοξίας. Σημασία έχει να υπάρχει πάντα κάποιο σκοτεινό και αδιευκρίνιστο κίνητρο και να μπορεί να αερολογεί κανείς χωρίς κόστος. Πρέπει παράλληλα να είναι σαφές ότι κανείς δεν θα ήταν τόσο χαμερπής να βάζει φωτιές, μόνο και μόνο επειδή του έχετε κλείσει το μάτι ότι θα μπορέσει να χτίσει.

5. Αν δεν πιάσει τίποτα από όλα αυτά, ρίχτε το στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. Σας κάνει να φαίνεστε αδύναμοι και ευάλωτοι, αλλά ενήμεροι, ευαίσθητοι και αποφασισμένοι. “Τι να κάνουμε, βλέπετε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πρέπει να το παλέψουμε…” Η δήλωση είναι φτιαγμένη για να την πείτε στην περίπτωση που θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας κανά δυό μέτρα , αλλά σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να δουλέψει και για πυρκαγιές.

6. Ρίχτε το στην εθνική πολιτική. Εξαγγείλτε ένα εθνικό “κάτι”, και πείτε ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στην εθνική τραγωδία. Αυτό κάνει την αντιπολίτευση να φαίνεται ιδιοτελής και καιροσκοπική όταν προσπαθεί να επωφεληθεί με αισχρό τρόπο από το χάος που δημιουργήσατε. (Γενικώς, ρίχτε τα όλα στην αντιπολίτευση. Στο χάλι που είναι, είναι σε θέση να λέει μόνο για τους διορισμούς στην Πυροσβεστική.)

7. Πάρτε κανά κεφάλι. Του εισαγγελέα Ζορμπά κατά προτίμηση, καθώς και του σοφέρ του. Δείχνει αποφασιστικότητα να οδηγήσετε το μαχαίρι στο κόκαλο, όπως ο Κρέων στην Αντιγόνη. Γενικώς διαδώστε την οργή του Πρωθυπουργού. Τον βγάζει εξ αρχής λάδι και τον τοποθετεί από την πλευρά των αγανακτισμένων.

8. Ματαιώστε κανά δυό προεκλογικές συγκεντρώσεις μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα. Ο κόσμος δεν μπορεί να ακούει για απανθρακωμένους και ένα λεπτό μετά να βλέπει καραμούζες, καπνογόνα και Σπανουδάκη. Αφήστε κανα δυό εικοσιτετράωρα να ξεχαστεί λίγο το πράγμα, να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς και μην κάνετε συγκεντρώσεις αν δεν έχει αρχίσει να ξαναπροβάλλεται η Μαρία η άσχημη.

9. Σε περίπτωση που δεν αναβληθεί η συγκέντρωση, φορέστε τουλάχιστον σκούρα γραβάτα. (Ισχύει και για την αντιπολίτευση).

10. Εκφράστε τα βαθιά σας αισθήματα on camera. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση, συλλυπητήρια και τα ρέστα και φυσικά, “όπου είναι δάσος θα ξαναγινεί δάσος”. Το έχουν ξαναακούσει και το περιμένουν. Μην ανησυχείτε, σε ένα μήνα δε θα το θυμάται κανένας."

Και βεβαιώς τα προειπομένα ισχύουν για κάθε κυβέρνηση,ανεξαρτήτως χρωματισμού...

Από το salata.wordpress.com

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

NA PANE OLOI OI AXRHSTOI SPITIA TOYS. H POLITIKH MAS TAKSH, KYBERNHSH KAI ANTIPOLITEYSH EINAI GIA TA PANHGYRIA. NTREPOMAI POY MILANE STO ONOMA TOY ELLHNIKOY LAOY, EINAI ANIKANOI.

Ανώνυμος είπε...

1 μπορεί να βρίζουμε τώρα αλλά μην ξεχνάμε τις 16/09 ...
2 αν πιστεύεται ότι όλοι οι πολιτικοί είναι για τα σκουπίδια καλύτερα να αλλάζεται την κυβέρνηση σε τακτα χρονικά διαστήματα γιατί όλοι είδαμε τα αποτελέσματα της πολύχρονης παραμονής ενος κόμματος στην κυβερνηση {Πασοκ} ....

nigrita είπε...

Δεν μου λετε ρε παλικαράκια της Πασοκοκρατίας
αν πούμε ότι για τα λίγα μέσα (αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβέστες) φταίει
η Κυβέρνηση,που δεν φταίει, -Υπενθυμίζω 130 φωτιές σε μια μέρα και με τις συγκέκριμένες ιδανικές συνθήκες.
Για τις αυλές των σπιτιών, τους δρόμους των χωριών και τις εισόδους τους, που ήταν πνιγμένα στα ξερόχορτα και τα δέντρα -που κανείς από τους εκεί διοικούντες δεν σκέφτηκε να συμβουλεύσει τοους κατοίκους να τα κόψει!!!- μήπως φταίνε οι πράσινοι Δήμαρχοι της περιοχής και ο Πράσινος Νομάρχης που έτρεξε να πανηγυρίσει το κάψιμο της Αρχαίας Ολυμπίας, ψευτομιξοκλέγοντας?
ΑΛΗΤΕΙΑ, ΑΛΗΤΕΙΑ, ΑΛΗΤΕΙΑ.
Αφήστε τον κόσμο να κλάψει τους νεκρούς.
Και αντε στο διάολο ΑΛΗΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ
ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

tomorrow's patries είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tomorrow's patries είπε...

να σιωπήσετε όλοι σας, μπορείτε;;;;

για δεν είναι ικανοί οι επί δεκαετίες υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ή οι επί τριετίας και πλέον της ΝΔ, ούτε να θρηνήσουν.
ούτε να θρηνήσουν είναι ικανοι, φίλοι μου. ούτε αυτό!

δεν ειναι του παρόντος να κονταροχτιπιεστε... έλεος... δεν τιμά κανένα σας...

ΣΚΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ_
//για τον δεύτερο ανώνυμο και τον φίλτατο chris, εξαιρετικά

spyreytos είπε...

Πόσο πιο κάτω θα πέσετε σκουλίκια και οι 2? Πόσο ?

Έρχετε και η ώρα σας, τα κονσερβοκούτια δε σκούριασαν ακόμα

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι μάγκες και το τολμάνε ας δώσουν όλα τα λεφτά για την προεκλογική τους καμπάνια (όλα τα κόμματα...για να μην παρεξηγηθώ) σε αυτούς που μέσα σε δευτερόλεπτα έχασαν τα πάντα!!
Γιατί με 100 και 200 ευρώ και 2-3 συντάξεις προκαταβολικά δεν σώζεται κανένας. Κανένας που δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του, να βοσκήσει τα (πρώην) "ζωντανά" του για τουλάχιστον 5-6 χρόνια μετά από αυτή την καταστροφή. Ας σταματήσουν όλοι τις αλληλοκατηγορίες και ας προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι έχει μείνει!!

Because of you... είπε...

Αν ηθελαν να αποδειξουν κατι οι δολοφονοι θα παρατουσαν τις καρεκλες τους και θα πηγαιναν να σβησουν καμια φωτια... Αντι αυτου πηγαιναν με τις bmw τους στην Ολυμπια και την αποκαλουσαν "μερικα δεντρακια" οι αχρηστοι!!!!

~ Remember remember the 16th of September... ~

laios είπε...

Η ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης (το κράτος), επικαλείται, ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά της, τη δράση "οργανωμένου σχεδίου των εμπρηστών". Έχει συνηθίσει ο κόσμος.. τα κράτη να εξασφαλίζουν πάντα ό,τι είναι ικανό να καταστρέψει παρά ό,τι μπορεί να αναστείλει.. καταστροφές. Γενικά προτιμούν την καταστολή από την αναστολή..

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι υπεύθυνοι για τις φωτιές είμαστε όλοι εμείς!! Όλοι εμείς που έχουμε αποδεχθεί την μετατροπή του πολιτεύματός μας από «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» σε «Κοινοβουλευτική Ολιγαρχία!!!». Εμείς που ψηφίζουμε επί 30 χρόνια τρεις οικογένειες για τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας. Εμείς που ψηφίζουμε όποιο κωλοπαίδι είναι γιος, ανιψιός, εγγονός κάποιου καρεκλοκένταυρου πολιτικάντη. Όλοι εμείς που δεν ζητούμε πραγματική αναθεώρηση του Συντάγματός μας για να προστατευτούμε από αυτά τα κοράκια που θεωρούν την εξουσία ως κληρονομήσιμο αγαθό. Έλληνες, σκουπίστε τις στάχτες από τα μάτια σας και δείτε επιτέλους την πραγματικότητα χωρίς κομματικά γυαλιά. Σκεφτείτε για μια φορά στη ζωή σας: ποιο πρόβλημα έχει λυθεί σε αυτή την άμοιρη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια!!?? Η υγεία; Η παιδεία; Ο πολιτισμός; Το εργασιακό; Το ασφαλιστικό; Σταματήστε να υποστηρίζετε αυτό το ολιγαρχικό σύστημα που σας έχουν φορέσει φέσι με το προσωπείο της «δημοκρατίας». Απαιτήστε ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Βασικές προτάσεις: (α) Μέγιστη διάρκεια του βουλευτικού αξιώματος 8 έτη. (β) Μέγιστη παραμονή στο πόστο πρωθυπουργού 8 έτη και 4 στο πόστο υπουργού. (γ) Απαγόρευση εκλογής στο κοινοβούλιο σε όποιον έχει διατελέσει σε συνδικαλιστικό όργανο. (δ) Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 16. (ε) Απαγόρευση απευθείας διορισμού σε θέσης διοίκησης ατόμων που έχουν πολιτευτεί. (στ) Κατάργηση όλων των νόμων περί «με ευθύνης υπουργών». Ας κάνουμε κάτι! Κινδυνεύουμε!!!!

Ανώνυμος είπε...

To mono pou mporw na pw egw einai oti oloi kindunologeite kai exete arxisei tis kommounistikes ampelofilosofies..

To 8ema den einai na epirripsoume eu8unes.. giati etsi 8a sunexisoume na diapliktizomaste eis tous aiwnas twn aiwnwn, o ka8enas apo ti diki tou -fanatismeni i mi- skopia, me "mikres" doseis proagandas. To 8ema einai na katalaboume oloi mas poia einai i 8esi mas. Na katalaboume oti i pigi tou kakou einai i idiosugkrasia tou Ellina! H anagki tou na psaxnei allou tis eu8unes anti na prospa8ei na dosei mia efikti lusi. Anti na ka8este oloi apo tis karekles sas kai na eksfendonizete pantos eidous katigories -pros pasa kateu8unsi- stipste to mualo sas epoikodomitika ..

Oso gia ta kommata.. exoun tin aksia pou emeis tous dinoume. Den mporoume na petame katigories gia tis ekastote kuberniseis. Yparxoun polloi paragontes! Oloi eu8unomaste ! Oxi mono giati kaigomaste, alla kuriws giati den briskoume mia lusi gia na sw8oume!

Oi kuberniseis einai anumpores na kubernisoun otan o Ellinas den prokeitai pote na analabei tis eu8unes tou..

8a mporousan na kanoun mia kali arxi gia na boi8isoun se auti tin tragwdia..
As dwsoun oloi oi bouleutes kai upourgoi apo to paxulo tous usterima! Na dwsoun to kalo paradeigma! Mipws den mporoun na zisoun me ligotera? Edw 4meleis oikogeneies me ena basiko mis8o kai ta bgazoun pera..

auta pros to paron kai as elpisoume gia ena kalutero aurio..
dum spiro spero,

mia anhsuxi politis

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά...λίγο προσπάθεια ακόμη και θα ρίξουμε την κυβέρνηση..συμφωνώ με chris

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με αυτόν που λέει πως φταίμε όλοι μας για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Δεν φταίνε τα κόμματα, εμείς φταίμε που τα υποστηρίζουμε με αυτό το τρόπο. Πρέπει να άλλάξει το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας. Είναι λαϊκισμοί και μέτρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα το να λέμε να δώσουν οι βουλευτές το μισθό τους ή να φοβόμαστε τη κριτική για να μην "πέσει" δήθεν η κυβέρνηση που έχει ήδη διαλύσει τη βουλή για τις εκλογές. Παρακαλώ, μην κομματικοποιείτε τη κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Moy kanei entioposi o prosilitismos ton ipikown-politwn oi opoioi akomh kai twra milane allazonika peri "koumoynistikon abelosofion" tin ora poy pleon apodedigmena ta 2 megala kommata exoyn katastrepsei ton topo metatrepontas thn xora mas (toylaxiston se epoipedo dioikishs) se tritokosmiki. Ti allo perimenete? Toys "theoys" Karamanli kai Papandreou na erthoyn me magika metra kai sxedia na sas sosoyn gia "akoma mia fora"? Aytoys psifizete, aytoys exete. Me tis ygeies mas (distixos den symbenei to idia kai gia polloys synanthropoys mas).

Unknown είπε...

Alexius, πραγματικά πολύ χρήσιμα όλα αυτά για την αντιμετώπιση κρίσεων απο κυβερνήσεις. Οπώς όλοι ξέρουμε όμως πιο σημαντικό απο όλα έιναι η πρόληψη. Το σημάντικο αυτό κενό στην (κατα τα άλλα) πλήρως εμπεριστατωμένη άποψη σου μπορει να καλυφθεί με την μία και μοναδική συμβουλή:
Ποτε, μα ποτέ δεν δίνουμε το προσωπικό μας φυλαχτό στον αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας όταν αυτος πρόκειται να φύγει απο την χώρα. Έτσι αφήνουμε την χώρα εντελώς ανοχύρωτη γεγονός που ειναι σίγουρο οτι θα σπεύσουν να εκμεταλευτούν δαιμόνιοι ασύμμετροι.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, παράκληση, κλείστε την τηλεόραση. Οι δημοσιογράφοι είναι επικίνδυνοι σε βαθμό εγκληματικό. Την ημέρα που όλοι, σε όλα τα κανάλια έλεγαν ότι κινδυνεύει η Κρέστενα από φωτιά, ήμουν μέσα στην πόλη στην διασταύρωση προς Βρύνα και δεν υπήρχε καμία, μα καμία φωτιά. Μάλιστα προσγειώθηκε και ένα ελικόπτερο Chinook για να πάρει τους εγκλωβισμένους!!!!! Απίστευτο. Μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα αναχώρησαν άπρακτοι. Ποιοι δίνουν τις διαταγές; Οι δημοσιογράφοι; Κάνουν τρομερή ζημιά και στον βαθμό που τους αναλογεί έχουν μερίδιο ευθύνης για τον αποσυντονισμό της κρατικής μηχανής.
Να αναφέρω ακόμα ότι με έπερναν τηλέφωνο φίλοι μου και μου έλεγαν αν έχω εγκαταλείψει την πόλη. Ε όχι ρε παιδιά πετάξτε τη την ρημάδα. Μας παραπληροφορούν και μας κάνουν παθητικούς πολίτες. Μην αγανακτείτε από την καρέκλα, αλλάξτε τρόπο ζωής. Γίνεται πραγματικοί Έλληνες και σωστοί πολίτες. Το κράτος δεν είναι αφηρημένη έννοια, το αποτελούμε όλοι εμείς.

Ietion είπε...

RE gamoto tous vlepo olous aftous (tous prohgoumenous alla kai tous torinous) pou vgenoun kai mas paramythiazoun kathe toso kai trelenomai,exo ftasei se simio na dexto to oti " o kathe laos einai ipefthinos gia tous kivernites tou". Den thelo na simetexo se afto to pexnidi alla thelo na mporo na leo tin gnomi mou kai na vrizo opoion mou kanei kako. APOXI stis 16/09 APOXI kai APAXIOSI se olous aftous pou mas kivernane (pious olous diladi, an deite pioi einai pali ipopsifioi, pente oikogeneies (vevea mexri tora eixame gious kai kores, tora perasame se theious, anipsious, xaderfia kai gamprous, mia megali oikogenia.) Oloi aftoi einai san tis palies thriskies, an tous giriseis tin plati, an stamatisis na pisteveis, pavoun na iparxoun. APOXI kai APAXIOSI pros ta prosopa oxi tous thesmous, mpas kai glitosoume. XIPNATE RE TO MIALO MAS EXOUN GIA STOXO ............

Because of you... είπε...

To thema mallon einai pws telika den prepei mono na tous vlepoume kai na eksagriwnomaste...
PREPEI NA ANTIDRASOYME KAPOIA STIGMH KAI AN DEIKSOYME S AFTOYS TOYS ANIKANOYS PWS STIS 16 SEPTEMVRIOY THA APANTHSOYME KATALLHLA....

" REMEMBER REMEMBER THE 16th OF SEPTEMBER..... "

Ανώνυμος είπε...

Να με συγχωρείτε ρε παιδιά αλλά ίσως να είμαι και λίγο ανενημέρωτος ίσως και λίγο αφηρημένος...αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τί διάολο είχε γίνει στις 16 Σεπτέμβρη; Εκτός κι αν πρόκειται για εσωκομματικό σνυθηματάκι... Κάποιος να με διαφωτίσει παρακαλώ...

fotis είπε...

Μην παρασυρόμαστε στη λογική του Λαμπράκη... "σιωπηλή διαμαρτυρία", για να μεγαλώσει η αντίδραση κατά της κυβέρνησης και μόνο, για να μην ξεφύγει κάνα κακό συνθηματάκι... και μετά ;;;;
Του χρόνου θα ξανακλαίμε εμείς και οι άλλοι θα χτίζουν βιλάρες.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ !
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΧΤΗ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ !
Αντίδραση που θα διαρκέσει και μετά από τις εκλογές !
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ:
www.psifizomavro.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι λυπηρό το πόσο φανατισμένα (με μία πολύ εκλεπτυσμένη συγκάλυψη, βεβαίως βεβαίως) είναι πολλά από τα σχόλια σε αυτό το blog!

Θα σταθώ σε αυτό που ειπώθηκε από
vVampirellAa, "να πετάξουν τις γραβάτες και να πάνε να σβήσουν καμιά φωτιά".
οι φωτιές αγαπητέ/ή ΔΕ σβήνονται έτσι απλά, από ΜΗ εκπαιδευμένα άτομα και αυτό το αποδεικνύει ο αριθμός των θυμάτων που θρηνούμε. Ανθρώπους που έμειναν μέχρι τελευταία στιγμή στα χωριά τους νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους και κάηκαν ζωντανοί!
ΟΧΙ δε χάθηκαν όλοι από "κρατική ολιγωρία" (πολύ ωραία και βολική καραμέλα!!!). Σαφώς και οι ίδιες δυνάμεις ΔΕ μπορούσαν να βρίσκονται ταυτόχρονα ΠΑΝΤΟΥ, αλλά οι αδυναμίες δεν ήταν τόσο έντονες όσο παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ τεχνητή έλλειψη συντονισμού. Πλήρης και κατευθυνόμενη χειραγώγηση, όπως σχολιάζεται από κάποιον – ανώνυμα - για την περίπτωση της Κρέστενας.

Οι φωτιές πρέπει να σβήνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ είναι αυτή δουλειά της πολιτικής ηγεσίας είτε πρόκειται για κυβερνητικούς είτε για μέλη της αντιπολίτευσης. Τέτοιες κινήσεις είναι απλά για εντυπωσιασμό και είναι ΑΚΡΩΣ λαϊκίστικες κι επικίνδυνες.
Εάν θεωρείς ότι ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος των πολιτικών γελιέσαι ή προσπαθείς να προβάλεις έναν συγκεκριμένο αρχηγό που μοστραρίστηκε στις κάμερες να βουτάει τη μάνικα από ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ πυροσβέστη!
ΕΛΕΟΣ και ο λαϊκισμός έχει τα όριά του.

Σε αυτά που λεει ο chris περί της ΠΡΟΛΗΨΗΣ έχει δίκιο και σήμερα βγήκαν στο φως πολλά στοιχεία για την αδράνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν έλαβε τα μέτρα που η ίδια η νομαρχία αποφάσισε. Η δικαιολογία του νομάρχη Ηλείας ήταν ότι τα λεφτά που δόθηκαν από το κεντρικό κράτος (γιατί και η τοπική αυτοδιοίκηση κράτος είναι και είναι άκρως ειρωνικό οι «τοπικοί άρχοντες» να φωνάζουν για έλλειψη κράτους!). Να το δεχτώ αυτό, αλλά ας μας τεκμηριώσει τι ακριβώς έκαναν με τα λεφτά που τους δόθηκαν. Τα εξάντλησαν σε κάποιες από τις Δράσεις και δεν τους έφτασαν για τα υπόλοιπα; Που ήταν τα έντυπα ενημέρωσης για την πρόληψη πυρκαγιάς, που έπρεπε να δοθούν στους κατοίκους, και του σχεδίου αντιμετώπισης και διαφυγής; Που ήταν το δικό τους σχέδιο διαφυγής όταν χρειάστηκε; Έπρεπε να φτάσουν οι φλόγες στις πόρτες των σπιτιών για να διατάξουν την εκκένωση των χωριών τους;

Ας ηρεμήσουμε λιγάκι, γιατί όλη αυτή η εκμετάλλευση προκαλεί το δημόσιο αίσθημα!

Ανώνυμος είπε...

Είχα γράψει και προηγουμένως για τον τρόπο που έγινε ο συντονισμός στην περίπτωση της Βρίνας και των Κρεστένων αφού ήμουν εκεί. Πριν έρθει το ελικόπτερο για να πάρει τους εγκλωβισμένους (που ήταν άραγε;) βρήκαμε κάτι πυροσβέστες να κάθονται στον δρόμο και να περιμένουν να έρθει η φωτιά όταν πια θα είχε φτάσει μέσα στην Κρέστενα. Με παρότρυνση κάποιου ανθρώπου οι πύροσβέστες μπήκαν μέσα σε χωματόδρομο και τους οδήγησαν (οι κάτοικοι) στον χώρο της φωτιάς που ήταν από την πίσω μεριά του λόφου. Οι πυροσβέστες φοβόντουσαν να μπουν μέσα. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν έρθει με κοντομάνικα, χωρίς κράνη, και γάντια, παντελόνι άλλοι χακί και άλλοι μπλε. Η υδροφόρα ήταν από τον Άγιο Ιωάννη του Ρέντη και ένα παιδί από την ΕΜΑΚ από Πάτρα. Μαζί με τα παιδιά αυτά ήταν και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής με τρακτέρ, ένα Γκρέιντερ, καθώς και κάποιοι δασικοί οι οποίοι γνώριζαν καλά την περιοχή.
Θα ήθελα να ξέρω:
Α. Γιατί δεν ήταν σωστά εξοπλισμένοι οι πυροσβέστες; Μήπως το μπλε ξεχωρίζει στο δάσος από μακριά; Δεν γνωρίζουν ότι οι καύτρες που πετάγονται από τα δέντρα είναι πολύ εύκολο να μπουν στα ρούχα τους και να τους κάψουν; Γιατί δεν φοράγανε κράνη, γυαλιά, και γάντια;
Β Γιατί δεν μπαίνανε μέσα; Μήπως δεν γνωρίζανε από πού θα μπουν στην φωτιά; δηλαδή δεν γνωρίζανε τους δρόμους; Και ας μου πει κάποιος τι μπορεί να κάνει ένα παιδί από την Πάτρα σε μια άγνωστη σε αυτόν περιοχή;
Γ Γιατί δεν σβήνουν τις φωτιές το βράδυ; Μόνο κατά μεταξύ 12 το βράδυ και 4-5 το πρωί σβήνονται οι πυρκαγιές. Την ημέρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, το βράδυ όμως που έχει υγρασία είναι ότι καλύτερο.
Στην περίπτωση της Βρίνας κάποιος δασικός έκανε αντιπύρ. Το ξημέρωμα της Kυριακής αν δεν κάνω λάθος έβαζε φωτιά με κόντρα τον άνεμο και με το πυροσβεστικό από δίπλα του έκαιγε την δασική έκταση προς την πλαγιά πάνω από τα λιοστάσια. Μόλις η πυρκαγιά πήγαινε να ανάψει έδινε εντολή και την «χτύπαγε» το πυροσβεστικό. Με αυτό τον τρόπο και καίγοντας μια λωρίδα πάνω από τα λιοστάσια έσωσαν τα χωράφια τους γιατί η φωτιά δεν είχε τίποτα να κάψει. Έτσι δεν τους κάηκε ούτε ένα λιοστάσι.
Τέλος να σας αναφέρω ότι όταν πρωτοξέσπασε πυρκαγιά στο Μάκιστο (από το Παλαιοχώρι ) που είχαμε και τους πρώτους νεκρούς, είχαμε και κάποιους επιζώντες. Τον αντιδήμαρχο της Ζαχάρως και αν δεν κάνω λάθος έναν Αλβανό. Ξέρετε πως σώθηκαν; Έτρεξαν σε ένα λιοστάσι που ήταν φρεσκοοργωμένο και έσκαψαν μέσα στο χώμα και σκεπάσθηκαν με αυτό. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους, τους έκαψε πολύ αλλά δεν τους σκότωσε.
Τι σημαίνει αυτό; Αν σώθηκε ένας άνθρωπος μέσα στο χώμα με την φωτιά από πάνω του, τι πιθανότητες νομίζετε έχει να καεί μέσα σε σπίτι; Ακριβώς, μηδενικές!!!!!
Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βρέξει πολύ καλά την στέγη γιατί από εκεί ξεκινάει η φωτιά, να αφήσει ανοικτές τις εξώπορτες σε περίπτωση που είναι χωράφι για να περάσει το πυροσβεστικό. Να γεμίσει νερό όλους τους κουβάδες και την μπανιέρα. Να απομακρύνει ότι εύφλεκτο, να βάλει αν έχει δεύτερο εφεδρικό λάστιχο μέσα για να βρέχει εσωτερικά το σπίτι. Και το κυριότερο όταν βλέπει και φτάνει η φωτιά, κλείνει όλες τις πόρτες και τις εξωτερικές και τις εσωτερικές για να μην μπορεί να δημιουργηθεί ρεύμα αέρος που θα μεταφέρει την φωτιά μέσα στον χώρο της οικίας. Αποτέλεσμα η πυρκαγιά περνάει «τρέχοντας» πάνω από το σπίτι και συνεχίζει στο πλησιέστερο σημείο που υπάρχει αρκετός αέρας και καύσιμη ύλη. Όταν πια έχει απομακρυνθεί βγαίνουμε έξω και προσπαθούμε να σβήσουμε ότι έχει ανάψει.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν αν το σπίτι είναι ξύλινο οπότε θα πρέπει να πάμε σε άλλο χτιστό.
Δεν εκκενώνουμε τα χωριά και ειδικότερα την τελευταία στιγμή. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τραγική αυτή μητέρα που κάηκε με τα δύο δικά της παιδιά και τα δύο ανίψια της ενώ έτρεχε πανικόβλητη να φύγει ενώ ο άντρας της που έμεινε στο χωριό τους σώθηκε.
Μην βλέπετε τι λένε στις τηλεοράσεις παιδιά, δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Επίσης ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις αν είσαι σε ακάλυπτο χώρο είναι να τρέξεις προς το καμένο. Έχει πολύ ζέστη αλλά σίγουρα δεν θα καείς.

E. Moraitis είπε...

Πρώτα να διαφωτίσουμε τον «ανώνυμο» φίλο, που ρωτάει ποιο πάνω σχετικά με τις 16 Σεπτέμβρη. Αυτή φίλε μου είναι η καθοριστική ημερομηνία, που θα φανερώσει αν αυτός ο λαός, που θεωρεί ότι …έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα, κράτησε και κάτι για τον εαυτό του. Προφανώς θα σε έχουν μπερδέψει οι πάμπολλοι συμβολισμοί και οι συνθηματολογίες και σου διέφυγε ότι για τις 16 του Σεπτέμβρη φέτος αποφασίστηκε να γίνουν οι εκλογές!

Και τώρα στο επίμαχο ζήτημα:

Έχω ζήσει πάνω από 30 χρόνια στο εξωτερικό και πιστέψτε με, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει οργανωμένο κράτος, ασφαλείς κοινωνικές συνθήκες, πρόληψη, αγάπη και φροντίδα για το περιβάλλον. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κοινωνικό περίγυρο μπορεί να αναπτυχθεί ο πολιτισμός, οι επιστήμες, οι τέχνες! Το ανύπαρκτο κράτος στον τόπο αυτό, έχει σαν συνέπεια την αναρχία, την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον. Όσοι άνθρωποι απέμειναν εδώ – σ’ αυτή την πρωτόγονη ζούγκλα - αγωνίζονται να επιβιώσουν (από κοινωνική άποψη). Εδώ ισχύει το ρητό: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…

Φυσική συνέπεια είναι ο «ωχαδερφισμός», ο «εγωπρωτισμός» κ.λ.π. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της παρακμής. Ο πολισμός απαιτεί όραμα, απαιτεί στόχους, απαιτεί αυταπάρνηση, συναδελφικότητα, αλληλεγγύη. Απαιτεί δουλειά! Και δυστυχώς ο Έλληνας σήμερα, θεωρεί …μαγκιά το «αραλίκι», την «λαμογιά», την παραγκώνιση του φουκαρά!

Φίλοι μου, για μένα ο τόπος αυτός ήταν κάτι ιερό όσο ζούσα έξω. Ήμουν υπερήφανος που ήμουν Έλληνας και θεωρούσα τον εαυτό μου προνομιούχο… Όταν όμως γύρισα εδώ, επειδή ο γιος μου ήθελε να τελειώσει το Λύκειο και να σπουδάσει στην Ελλάδα και όχι αντίστροφα, ήρθα αντιμέτωπος με την πολύ σκληρή πραγματικότητα…Ήταν μια ανώμαλη προσγείωση…

Περιττό να σας πω οτι έπαψα πια να είμαι ρομαντικός και όταν βρίσκομαι πλέον στο εξωτερικό, αποφεύγω να κάνω - όπως παλιά - μακρές συζητήσεις για την πατρίδα μου και τα άλλα φανταχτερά, περί πολιτισμού μας, αρχαίων προγόνων μας δηλαδή κ.λ.π. Τι μου φταίνε εκείνοι οι λαμπροί άνθρωποι ώστε να τους συσχετίζει κανείς με μας, τους σημερινούς; Το πολύ - πολύ να έλεγα κάτι για τις φυσικές μας ομορφιές… Τι ειρωνεία!

Τι να πει ακόμα κανείς; Οι εικόνες μιλάνε ποια από μόνες τους – και δύσκολα θα σβήσουν από τη μνήμη μας.

Λόγια, πολλά και παχιά λόγια, από όλους τους επαΐοντες… Τα έργα λείπουν… Από πού όμως να αρχίσει κανείς; Γιατί σίγουρα υπάρχουν ακόμα άξιοι, ευαίσθητοι άνθρωποι, ανάμεσά μας, αλλά μένουν δυστυχώς με τα χέρια σταυρωμένα και σκέπτονται: Από πού να αρχίσει κανείς;

Κανονικά θα έπρεπε τώρα να αλλάξω πατρίδα. Να …«ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου» όπως λένε κάποιοι. Ποιος, εγώ που αρνιόμουν πεισματικά να αλλάξω υπηκοότητα…

16 Σεπτεμβρίου. Μήπως τελικά με πείσουν οι σύγχρονοι Έλληνες ότι υπάρχει ακόμα κάποιο ίχνος ελπίδας;

Θα περιμένω…

Kostas είπε...

teleiose.
Mauro.