Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

Μέσα σε 1 χρόνο πωλήθηκε το 13% της Ίου

"Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του"

Ενα χρόνο προτού καταθέσει το πλαίσιο ο κ. Σουφλιάς για διαβούλευση, είχαν ήδη κινητοποιηθεί μεσίτες και μεγαλοεπενδυτές γης. Θα δούμε πώς έγινε αυτό σε ένα κυκλαδίτικο νησί.

Μαγγανάρι, το αγαπημένο κρησφύγετο του πρωθυπουργού. Το μεγάλο μέρος του πουλήθηκε φέτος, όπως κι η υπόλοιπη Ιος.
Επιλέξαμε σκόπιμα το αγαπημένο νησί του πρωθυπουργού, την Ιο, η οποία, μάλιστα, διαθέτει και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τα μπάνια του στο Μαγγανάρι ο πρωθυπουργός, αν δεν έχει αγοράσει ο ίδιος ή κάποιος άνθρωπός του στην περιοχή. Οπως πληροφορηθήκαμε, μεγάλο μέρος της παραλίας αυτής έχει ήδη πουληθεί.

Η στήλη μας είχε ασχοληθεί και πάλι με την Ιο, όταν αποκάλυψε τα οικιστικά σχέδια του αγοραστή της μικρής βραχονησίδας Διακοφτό στην είσοδο του όρμου Κουμπάρα της Ιου (30/12/06). Η Ιος, όπως και πολλά άλλα νησιά, εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών.

Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αγοραπωλησία γης πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση από το αρμόδιο Επαρχείο Θήρας. Η επιτροπή του Επαρχείου εξετάζει διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ποιος είναι ο τελικός αγοραστής, για ευνόητους λόγους. Φυσικά όταν οι αγοραστές είναι offshore εταιρείες και ένας μόνο προσωρινός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση στο Επαρχείο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αληθινών ιδιοκτητών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτός ο έλεγχος είναι πλέον τυπικός.

Απευθυνθήκαμε στο Επαρχείο Θήρας με το ερώτημα πόσες και ποιες εκτάσεις πουλήθηκαν στην Ιο τον τελευταίο μόνο χρόνο, λίγο πριν την κατάθεση του πλαισίου. Τόσο ο κ. έπαρχος όσο και η αρμόδια υπάλληλος είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν, αποκρύπτοντας φυσικά ο,τιδήποτε εμπίπτει σε προσωπικά δεδομένα των αγοραστών. Δημοσιεύουμε την απάντηση του επάρχου Θήρας Χρύσανθου Ρούσσου (αρ. πρ. 4641.11/6/07) και νομίζουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι, αν ισχύσει το πλαίσιο Σουφλιά και υπολοίπων υπουργών: «Σε απάντηση της από 25/5/07 επιστολής, σας γνωρίζουμε τα στοιχεία που μας ζητήσατε. Για άρσεις των απαγορεύσεων του αρ. 26 του Ν.1892/90 στη νήσο Ιο, την χρονική περίοδο από 1/5/2006 έως 31/5/2007: Εκδόθηκαν συνολικά 198 αποφάσεις-εγκρίσεις

1 Αιτήματα για αγορές από φυσικά πρόσωπα 93 [σ.σ. το ίδιο πρόσωπο μπορεί να έχει ζητήσει πολλές εγκρίσεις αλλά -λόγω προσωπικών δεδομένων- αυτό δεν το ξέρουμε].

2 Αιτήματα για αγορές από εταιρείες 105 [σ.σ. ισχύει κι εδώ η παραπάνω παρατήρηση].

3 Εκτάσεις ακινήτων για αγορές μέσα σε ένα χρόνο συνολικά 14.112.406 τετραγωνικά μέτρα.

4 Περιοχές-τοποθεσίες αγοράς των ακινήτων ενδεικτικά: Χώρα, Βαλμά, Πούντα, Μαγγανάρι, Επάνω Κάμπος, Μυλοπότα, Στρουμπούλι, Κολιτσάνι, Κάμπος, Βορινές, Πλάκες, Αγία Κυριακή, Ψάθη, Ριζώματα, Ράχες Παπά, Παπά Ράλη, Ορμος, Καμπάκι, Πρετέσι, Σκάρκου, Μερσηνία, Αγία Θεοδότη, Καλύκα Αλησιδερή, Τρεις Παπά, Πικρί Νερό, Μανούσου, Ρούσσου Ψάθη, Τρυπιτή, Χαμουχάλα, Διακοφτό, Μπούρι, Σκιαδάς, Κόκκινα, Κάλαμος, Μέσα Κάμπος, Ρεματιές, Πυργάρι, Φιλάρι, Βούνι, Κεφάλα, Τρεις Κλησιές, Διαμουδιά, Πελεκανιές, Ακρωτήριο, Φίδια, Σερπενιά, Σπορίδι, Ποθητός».

Αν λάβουμε υπόψη ότι η συνολική έκταση της Ιου είναι 108 τετρ. χλμ., διαπιστώνουμε ότι μέσα σε 12 μήνες έχει πουληθεί το 13% του νησιού! Εδώ ο τακτικός επισκέπτης ή κάτοικος της Ιου είναι που πρέπει να αρχίσει να τραβάει τα μαλλιά του. Περίπου ΟΛΕΣ οι παραλίες του νησιού θα προσφερθούν για τουριστικές κατοικίες και φυσικά ιδιωτική χρήση.

Πρόκειται για τρομακτική έκταση, με δεδομένο ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν είναι φυσικά οι πιο τουριστικές. Ανάλογες κινήσεις με μαζικές αγορές τεράστιων εκτάσεων γης έχουν γίνει σε όλα τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας από γνωστούς και άγνωστους επενδυτές, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο «πρόβλεψαν» εγκαίρως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τουριστικού πλαισίου. Η καταστροφή δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, αλλά όταν αρχίσουν όλοι αυτοί να χτίζουν θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, όχι του Πολέμη και του Ελύτη, αλλά του Μπετόν Αρμέ!"

Ιός της Κυριακής,17/06/2007

Εφόσον αυτά ισχύουν τότε βρισκόμαστε προ της "Ισπανοποίησης" των ακτών μας με συγκροτήματα διαμερισμάτων και της απεμπόλησης του συνταγματικού δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στις ακρογιαλίες της χώρας μας.Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι είναι απαραίτητο για την αναζωογόνηση της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά,ενώ άλλοι θα υποστηρίξουν ότι θα αυξηθεί η περίοδος της τουριστικής δραστηριότητας καθώς και ο όγκος αυτής.

Η αναγέννηση της οικοδομής θα φέρει αφενός μεν περιβαλλοντική καταστροφή σε εύθραυστα οικοσυστήματα οπως αυτά των νησιών και ακτών(υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων,τσιμεντοποίηση τόπων αναπαραγωγης πτηνών) και αφετέρου θα επιφέρει μια αισθητική Costa del Sol,σε πολλά παρθένα μέρη.Και εκτός αυτών θα είναι μια σύντομη και επώδυνη δρασηριότητα η οποία αποδεδειγμένα θα τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες περιοδικά και χωρίς τα αντισταθμιστικά εκείνα οφέλη τα οποία θα έφερνε η "αειφόρος" ανάπτυξη.Κυριότερο όλων η υποβάθμιση της αισθητικής των τοπίων θα αλλάξει μια για πάντα αυτά που πολλές φορες αναπολούμε ως μνημεία φυσικής ομορφιάς.

Όσον αφορά το δικαίωμα της ελέυθερης πρόσβασης στις ακτές,όλοι μας γνωρίζουμε τι γίνεται τώρα ακόμα και σε μη τουριστικές περιοχές από ιδιώτες και οργανισμούς.Ηλίου φαεινότερον λοιπόν ότι αυτα τα δικαιωματά μας δεν πρόκειται να τα σεβαστεί ενας κατασκευαστικός κολοσσός και βάσει πείρας ούτε το Ελληνικό "κράτος" θα πράξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπότε τα πράγματα είναι μάλλον σκούρα και γκρίζα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: