Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Κάφτε τα όλα μην μείνει τίποτα...

Η φωτιά στην Πάρνηθα ήταν η εντυπωσιακή αρχή σε ένα έργο που βλέπουμε κάθε χρόνο.

Ένα έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές και το ίδιο σενάριο...


Κάθε άνοιξη ο (αν)αρμόδιος υπουργός διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες περί του αυτονόητου καθηκοντός του ως αρχηγού των δυνάμεων ασφαλείας. Οοοοτι δηλαδή "όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν παρθεί και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα"!

Ακόμα κι ο Πινόκιο δεν θα έλεγε τέτοια ψέμματα.

Και κάπου εκεί τον Απρίλη αρχίζουν οι πρώτες μικρές πυρκαγιές...
Όντας μικρές και λαμβάνοντας υπόψην τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας αυτές λογικά σβήνονται σε λίγο χρόνο και τότε βγαίνει ξανά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μας διαβεβαιώσει για την ετοιμότητα της δασοπυρόσβεσης.

Έρχεται ο Ιούνιος και μαζί με αυτόν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές.Συνήθως κάπου στην επαρχία(με εξαίρεση φέτος ίσως) οπότε και το Αθηνοκεντρικό κράτος υπόσχεται "αρωγή" και τα τοιάυτα.Η χώρα(η Αθήνα ντε!) αναίσθητη από την αναμονή για τις διακοπές και τα "καυτά" ρεπορτάζ με κώλους και βυζιά στις παραλίες,συναγωνίζεται σε αποχαύνωση και αυτοπεριστροφή τους δερβίσηδες.

Φτάνει ο Αύγουστος και όλα τα δελτία κουτσομπολιών ασχολούνται με το μόνιμο ρεπερτόριο της ακριβής ξαπλώστρας και των ΒΙΠ(Βλαμμένα Ιπτάμενα Πρόσωπα) ζευγαριών στα "πανέμορφα νησιά μας"(λες και η ενδοχώρα κατούρησε στο πηγάδι).

Και τότε εκεί μες στην τρέλα του καλοκαιριού του έρχεται του δάσους να πάει να καεί!
Συνήθως είναι μια πανέμορφη περιοχή η οποία ακόμα δεν έχει καεί ή κάηκε πριν λίγα χρόνια(οποία σύμπτωσις...).Τότε όλοι μας έχουμε τον χρόνο να κάτσουμε μπροστά στην οθόνη και να δούμε το δάσος να καίγεται.Έχουμε τον χρόνο να δούμε την παρέλαση των αξιαγάμ..ε...αξιαγάπητων πολιτικών μας να μας διαβεβαίωνουν εφόσον είναι κυβερνητικοί για τον κυβερνητικό άθλο της κατάσβεσης όλων αυτών των πυρκαγιών ή άμα είναι από τους άλλους για τα τραγικά λάθη και παραλείψεις(χωρίς να μας θυμίζουν ότι και οι μεν και οι δε έχουν κυβερνήσει τον έρμο αυτό τόπο).Μετα μας διαβεβαιώνουν για την αναδάσωση και τα λοιπά φαιδρά που ξεστομίζουν και εν γνώσει τους δεν πρόκειται να συμβούν.

Κι έρχεται ο Σεπτέμβρης και το ρεπορτάζ αρχίζει με τις τιμές των σχολικών ειδών "που έχουν πάρει φωτιά".Κι εντωμεταξύ αυτά που πήραν φωτιά το καλοκαίρι γίναν κάρβουνο και σβηστήκαν με την πρώτη μπόρα.Κάπου εκεί η ταινία τελειώνει και βγαίνει για να βάλουν την ταινία "Η Μεγάλη Πλημμύρα".

  • Η εισπρακτική επιτυχία για τους παραγωγούς της(οικοδομικοί συνεταιρισμοί και λοιποί οικοπεδεφάγοι) μετριέται σε χιλιάδες στρέμματα καμμένων εκτάσεων.
  • Οι σκηνοθέτες(καναλάρχες) τρίβουν τα χέρια τους γιατί άλλη μιά χρονιά κάλυψαν θερινό τηλεοπτικό χρόνο με καταστροφές κι όχι μόνο με ανίερες επαναλήψεις.
  • Οι ηθοποιοί(πολιτικοί) παίξαν καλά τον ρόλο τους και αμείφθηκαν εξίσου καλά απο τους παραγωγούς.
  • Οι ιδιοκτήτες του σινεμά(κράτος)πήραν τα λεφτά των εισητηρίων από τους θεατές(εμάς.

Εν τέλει μόνο τα σκηνικά της ταινίας καταστραφήκαν αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα βρεθούν καινούργια σκηνικά του χρόνου...

Αυτή λοιπόν ήταν η ταινία που όλοι παρακολουθούμε κάθε μα κάθε χρόνο.Μια ταινία που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε μουσική επένδυση με το τραγούδι:
"Κάφτε τα όλα,μην μείνει τίποτα..."



ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Κράτος:

Εδώ και χρόνια όλοι ωρύονται για Δασολόγιο και Κτηματολόγιο κάτι που μάλλον ακόμα και η Αλβάνία που βρισκόταν κάτω από διεθνή απομονωτισμό και υπαρκτό σοσιαλιστικό καθεστώς για τόσα χρονια έχει.Και η απάντηση της παρούσης κυβέρνησης με την συγκατάβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έιναι η δυσμενής(για το περιβάλλον)αναθεώρηση του άρθρου 24 που θα ικανοποιήσει όλους αυτούς που εκμεταλλευονται την αδυναμία της Ψωροκώσταινας να αντισταθεί στον κατ'εξακολούθησιν βιασμό των τοπίων της για τα οποία τόσα εκατομμύρια κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τόπο μας.

Η Πολιτεία πέρα από το θεσμικό πλάισιο αδυνατεί να προλάβει ή έστω να καταστείλει πυρκαγιές 20 λεπτά μακριά απο την "έδρα" της. Με χρόνιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που θα κάνει κάτι αντί να κάθεται αραχτό πίσω από γραφεία. Με ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και κυρίως με τρομερή ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ(κάτι βέβαια που είναι σήμα κατατεθέν της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας)!

ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ σε επίπεδο συντονισμού πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών αλλά συνάμα και σε επίπεδο κατανόμης των υπαρχόντων δυνάμεων.Δεν υπάρχει συντονισμένη μελέτη για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φωτιές ανα την χώρα και συνήθως το κριτήριο για το αν θα διατεθούν κάποια παραπάνω μέσα πυρόσβεσης αποτελεί η τοπική βουλευτική παρέμβαση για την διάσωση των ψήφων.Βέβαια πέρα απο την ανοργανωσιά που διακατέχει κάθε τομέα η εκαστοτε κυβέρνηση βαριέται ή απλά αγνοεί τις συμβουλές ειδικών και μπορούμε να πούμε ότι:

  • Δεν υπάρχει διάθεση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνων και δασικών δρόμων για την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάσβεση της φωτιάς.
  • Δεν υπάρχει διάθεση εκπαίδευσης του ντόπιου πληθυσμού που πονάει τα δάση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον.
  • Δεν υπάρχει διάθεση υποστήριξης οργανώσεων περιφρούρησης δασών για την πρόληψη και την γρήγορη κινητοποιήση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
  • Δεν υπάρχει διάθεση διακοπής της λειτουργίας των παράνομων χωματερών για την εξάλειψη του κυριότερου λόγου πυρκαγιών στην Ελλάδα.
  • Δεν υπάρχει διάθεση ενίσχυσης τοπικών αρχών με ειδικά πυροσβεστικά οχήματα-υδροφόρες για την κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς προτου αυτές εξελιχθούν σε πύρινα τείχη.
  • Δεν υπάρχει διάθεση για μακροχρόνια σχέδια αναπλασης των καμμένων με συντονισμένες προσπάθειες αναδάσωσης και προστασίας από μελλοντικές απειλές.

Επιπρόσθετα υπάρχει και η αδυναμία των πυροσβεστικών αρχών να προστατέψουν τους πυροσβέστες,εθελοντές ή μη,με τραγικά αποτελέσματα. Η έλλειψη προτεραιοτήτων και η μη ανάληψη πολιτικού κόστους στην πρόσφατη καταστροφή της Πάρνηθας οδήγησε στον θάνατο τρία παλληκάρια σε μια φωτιά σε πουρνάρια που υπό άλλες συνθήκες θα αντιμετωπίζοταν συντηρητικά.Η Πυροσβεστική προσπαθεί αλλά δεν βοηθιέται από τους φωστήρες των γραφείων,αλλά από αυτούς που μπαίνουν μες στις φωτιές.

Γενικώς το Κράτος εξαγγέλει και "θέλει" αλλά δεν μπορεί και δεν θέλει.


Πολίτες:

Οι πολίτες απαρτίζουν την Πολιτεία και η ευθύνη για το κάθε τι είναι συλλόγικη,όπως και οι συνέπειες των πράξεων αυτών των ιδίων,των συμπολιτών τους αλλά και των ηγετών τους.Σε μια χώρα που γέννησε την δημοκρατία(αλλά και την οχλοκρατία), οι καταστροφές ίσως ξεκινούν από λίγους αλλά όλοι έχουν μερίδιο σε αυτές.Στα του περιβάλλοντος και των πυρκαγιών συγκεκριμένα οι πολίτες φταίνε γιατί:

Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολίτες του καναπέ

Είναι ωχαδερφιστές και σταρχιδιστές όταν πρόκειται για την καταστροφή του "μακρινού" και του "απόμακρου".Είτε αυτό λέγεται δάσος,είτε λέγεται σπίτι ο Έλληνας θα πει:"δεν βαριέσαι"

Δεν απαιτούν ωφελήματα για το συλλογικό καλό αλλά κοιτάνε πως θα βολέψουν το τομάρι τους.Κι ενώ τα ρουσφέτια για τις προσλήψεις είναι καθημερινό φαινόμενο,η παράκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα μπορούσε να θεωρηθεί "προσβολή" για το "πολιτικό μέγεθος" του εκάστοτε καλοθελητή πολιτικού.

Επαφίονται στην τύχη και στην σκληρή προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων,ελπίζοντας ότι δεν θα καεί το δάσος γύρω τους κι ότι το Κράτος θα έρθει να τους σώσει και να τους αποζημιώσει(ειδικά αν έχουν αυθαίρετα μέσα σε πευκοδάσος).

Αράζουν στην καρέκλα του καφενέ πληρώνοντας το καφεδάκι για να πουν "πόσο κρίμα που κάηκε το δάσος" και μετά να παίξουν κανα ταβλάκι,μην τυχόν και ξεβολευτούν.

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολίτες-λαμόγια

Συνειδητά
χτίζουν πάνω σε καμμένες εκτάσεις αδιαφορώντας για το καθετί και μετά είναι οι πρώτοι που κλαψουρίζουν στα κανάλια για τις πλημμύρες αλλά οι τελευταίοι που σκέφτονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Προσπαθούν να
κλέψουν την Δημόσια Γή και να χτίσουν μια μεγάλη μάντρα για να έχουν μεγάλο κήπο και γκαράζ για τα 2-3 αμάξια τους.

Εν γνώσει τους
επιτρέπουν στους εμπρηστές να δρούν συμμετέχοντας εξίσου στο εγκληματικό τους έργο.

Αποφασίζουν ότι πλαγιές και παραλίες τους ανήκουν και
καταπατούν εκτάσεις αλλά και κάθε έννοια νομιμότητας και κοινωνικής ευαισθησίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Είναι εαυτούληδες και αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο.

Κοινώς ο ένας γράφει τον άλλο
εκεί που το τέννις γίνεται πινγκ πονγκ...

Τώρα όλοι οι υπόλοιποι(οικοπεδοφάγοι και εμπρηστές), κάνουν απλά την δουλειά τους,εφόσον το Κράτος και εμείς οι Πολίτες το αφήνουμε να συμβεί!



Με τον ίδιο ρυθμό, αυτή θα είναι η μόνη κληρονομία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: