Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα;

Αρθρο του εκδότη της «Ε» και της «Κ.Ε.», Θανάση Τεγόπουλου, για το νέο εκλογικό σύστημα και το πολιτικό συμπέρασμα που τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν θέλουν να αντλήσουν.

"Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ λόγος των κομμάτων προεκλογικά αγνοεί, ή τουλάχιστον υποτιμά, το γεγονός ότι οι εκλογές, όποτε γίνουν, θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό σύστημα που χαρίζει σαράντα έδρες σε όποιο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων πλειοψηφήσει σχετικά στην επικράτεια.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ πριμοδότηση του πρώτου κόμματος χαρακτήριζε και το προηγούμενο εκλογικό σύστημα. Οι διαφορές είναι δύο:

* Το προηγούμενο σύστημα ενίσχυε στη δεύτερη κατανομή και τα δύο μεγάλα κόμματα ξαναμετρώντας τις ψήφους που τους είχαν δώσει έδρες στην πρώτη κατανομή. Ενίσχυε έπειτα στην τρίτη κατανομή το πρώτο αυτοτελές κόμμα.

* Το νέο σύστημα εγκατέλειψε το μεγάλο κόλπο της διπλής μέτρησης των ίδιων ψήφων. Το σύστημα είναι αναλογικό, για 260, όμως, έδρες. Κρατάει 40 έδρες και τις δίνει στον συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στην επικράτεια. Ο συνδυασμός, όμως, δεν είναι υποχρεωτικά αυτοτελές κόμμα, όπως στο προηγούμενο σύστημα. Μπορεί να είναι και συνασπισμός κομμάτων.

ΟΙ 40 έδρες είναι το κλειδί της εξουσίας. Αν δύο κόμματα, ένα μεγάλο και ένα μικρό, μπορούν να συνεργαστούν προγραμματικά, πρέπει να το κάνουν προεκλογικά. Τα μικρά κόμματα, που, για πρόδηλους λόγους, υποστηρίζουν το σύστημα της απλής αναλογικής και καταπολεμούν τον δικομματισμό έχουν μια μοναδική ευκαιρία να τον διεμβολίσουν. Συνεργαζόμενα προεκλογικά και καταρτίζοντας κοινούς συνδυασμούς με ένα από τα δύο μεγάλα που μπορούν να προσεγγίσουν πολιτικά.

ΔΥΟ ΕΙΔΗ συνεργασίας μπορεί να αποκλειστούν: του ΚΚΕ με οποιοδήποτε κόμμα, λόγω της διακηρυγμένης θέσης του, και της Ν.Δ. με το ΛΑΟΣ. Το κυβερνών κόμμα, με το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ώς τώρα, και την πάγια θέση του υπέρ της αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να συνεργαστεί προεκλογικά με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Απομένει η προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν φαίνεται, όμως, να την αποδέχεται ούτε το ένα ούτε το άλλο κόμμα. Η άρνηση αυτή, όσο και αν εξηγείται για λόγους ιστορικούς, είναι αντιφατική.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ που ψήφισε τον νέο εκλογικό νόμο είναι το ΠΑΣΟΚ. Αρα προσέβλεπε σε μια δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας του. Με ποιο άλλο κόμμα παρά με τον Συνασπισμό; Επειτα, οι διακηρύξεις του ότι έχει μεταλλαχθεί, θέλει να αποβάλει το εξουσιαστικό παρελθόν του και στόχος του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, διευκολύνουν τη συνεργασία με τον Συνασπισμό. Αλλωστε η σαφής μεταστροφή του στο θέμα της παιδείας και της αναθεώρησης του Συντάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ και η άρνηση του Συνασπισμού να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Αν, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, μήπως με την αναγκαία αντιπαράθεση του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ (εφόσον δεν συνεργαστούν) ενισχύονται τελικά οι πιθανότητες να επανέλθει η Ν.Δ., παίρνοντας τις 40 έδρες; Και αν θέλει να καταπολεμήσει τον δικομματισμό, γιατί χάνει την πιθανότητα να τον διεμβολίσει και εξακολουθεί να είναι «υποστύλωμά» του (κατά την έκφραση του ίδιου του αρχηγού του);

ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, κοινός συνδυασμός και προεκλογική συμφωνία για δύο ή τρία υπουργεία σε στελέχη του Συνασπισμού (π.χ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ή Περιβάλλοντος), σε περίπτωση νίκης της συμμαχίας θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική ζωή της χώρας. Δεν προτείνουμε τίποτε. Αντιφάσεις διαπιστώνουμε."

Πηγή:Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22/07/2007



















Επάνω:
Άλλη μία δημόσια υπηρεσία

Τα κόμματα για άλλη μια φορά αλλάζουν τα εκλογικά συστήματα ανάλογα με το πως τα συμφέρει.Μία είναι η λύση,απλή αναλογική.Γιατί μόνο έτσι είναι δίκαιη η εκπροσώπηση της "ιερής"-όπως συχνά ισχυρίζονται οι "εθνοπατέρες"- ψήφου του λαού στο Κοινοβούλιο.
Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει 3 κυβερνήσεις την 5ετία.Αν υπάρχουν αντιρρήσεις δεν είναι γιατί η δημοκρατία μας δεν είναι ώριμη για τέτοια προοδευτικά συστήματα,αλλά γιατί οι κυβερνώντες δεν θέλουν να αφήσουν τις καλοζεσταμένες θέσεις τους στην Βουλή.Στην τελική αν δεν μπορούμε με απλή αναλογική, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εναλλάσσονται ανά 4 χρόνια,να γλυτώσουμε και τα προεκλογικά έξοδα αλλά και την ζημία στην οικονομία από τις παρατεταμένες εκλογικές περιόδους.

Βέβαια στον όλο δικομματικό πολαρισμό ο λαός φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη καθώς δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και την επίδραση της στην καθημερινότητα της Ελλάδας,αλλά μόνο για τους διορισμούς και τα λοιπά ρουσφέτια που μόνο αυτά τα δύο κόμματα του εγγυώνται.Εκτός αυτού ο Νεοέλληνας αρέσκεται στον διχασμό και τον φανατισμό όπως έχει επανειλημμένα αποδείξει εδώ και 180 χρόνια!Επιπλέον μεγάλη ευθύνη φέρουν και τα κόμματα για την μη χειραφέτηση των δουλοπρεπών και υποτακτικών συμπεριφορών που παραπέμπουν σε ραγιάδες κι όχι ελεύθερους πολίτες μιας συγχρονης Δημοκρατίας.

Εν κατακλείδι ο φαύλος κύκλος τους βολεύει όλους,είτε σε έδρανο της Βουλής ,είτε σε έδρα δημόσιας υπηρεσίας...Πάντως,να δω κυβέρνηση συνεργασίας όπως στις προηγμένες δημοκρατίες κι όχι το έκτρωμα του '89 και τι άλλο στον κόσμο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: