Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

Ποιός θα πληρώσει την υπέρβαση της Εγνατίας Οδού;

Μα προφανώς εσείς όλοι οι "πελάτες" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Αυτοί που στηρίξατε τα τελευταία 34 χρόνια και έχουν φτάσει τον τόπο σε τέτοια χάλια.Αλλά κι εσείς οι θιασώτες των μικρότερων κομμάτων που δεν φρόντισαν να δώσουν μία εναλλακτική πρόταση υγιούς διακυβέρνησης για αυτό το κράτος.Επειδή όμως οι τραπεζίτες πήραν θάρρος-ή αλλιώς θράσος- από τα 28 δισ. είπαν να διαφημίσουν τα δάνεια που δίνουν στο κράτος.Με δικά μας λεφτά το παίζουν και μάγκες δηλαδή!

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για παράδειγμα, έβγαλε μαζικά στις τηλεοράσεις μας το σποτάκι για την χρηματοδότηση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού με 400 εκ. ευρώ.Αντί δηλαδή το κράτος να χρηματοδοτήσει απευθείας το έργο επιλέγει να δώσει κι ένα μερίδιο στο Τ.Τ. σε μορφή τόκων . Και για αυτό δεν τρέχει κάστανο.Πέρασε στα ψιλά από παντού μιάς και το ΠΑΣΟΚ ενώ διαφώνησε με την τακτική, συμφώνησε στο ότι το δάνειο το πήραμε χαμηλά.Δελτίο τύπου ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Μην τυχόν και στενοχωρήσει κι αυτό τους τραπεζίτες!Αναμφισβήτητα ένα τεράστιας σημασίας έργο ολοκληρώνεται σταδιακά.Αλλά πόσα χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος και πόσα λεφτά παραπάνω ξοδεύτηκαν για αυτή την κατασκευή, από όσα είχαν προγραμματιστεί;Παραπάνω φαίνεται η απορρόφηση των κονδυλίων ανα έτος.Βλέπουμε δύο κορυφές στο ξόδεμα.Το 2001 και το 2007. Αυτό το φαινόμενο έχει δύο αιτίες.Το ΠΑΣΟΚ που παράτησε το έργο μετά το 2001, αφού είχε εκλεγεί το 2000 και τη ΝΔ που προφανώς για να το τελειώσει και να φανεί αρεστή ως κυβέρνηση βγήκε off-budget στο τέλος του έργου δίνοντας λεφτά άκριτα και χωρίς έλεγχο.

Τώρα την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ και το "νοικοκύρεμα" της ΝΔ θα το πληρώσουν οι πολίτες.Έστω ας δεχτώ ότι αυτά γίνονται κι αλλού σε λιγότερο υπανάπτυκτες χώρες.Κανείς δεν έχει ευθύνη;Κανένας ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα λογοδοτήσει για αυτά τα 400 εκ. ευρώ που μεταβιβάζει σε εμένα;Αλλά ξέχασα...

Οι πολιτικές ευθύνες περιορίζονται σε καταγγελίες στην Βουλή και σε βαρύγδουπα διαγγέλματα στον λαό.Αρχίδια δεν έχει κανείς τους να πει..."ΕΦΤΑΙΞΑ"!Με τα λεφτά μας ντύνονται,κοιμούνται και διασκεδάζουν ανέμελα χωρίς να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την πορεία σύγκρουσης της χώρας αυτής με τα βράχια της ανέχειας.Μόνο που καμιά φορά το πλήρωμα θα εξεγερθεί και θα τους πετάξει από κάτω!Το έκανε πολλές φορές κι ελπίζω να το ξανακάνει.

Η ανικανότητα δεν είναι δικαίωμα...είναι επιλογή μας!

Δελτίο τύπου του Τ.Τ. για τα 400 εκ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: